Bezienswaardigheden Boedapest

Traditioneel eten van Boedapest is Goulash, een stoofpot met veel vlees. Wat ook erg bekend staat in Boedapest in fruitsoep. Dat is fruit van het seizoen met melk en room. Lesco is ook een typisch Hongaars gerecht, het is een stoofpotje van paprika, tomaat en pepers. Mensen die niet vegetarisch zijn doen bij Lesco ook nog vaak een worstje erbij.  Bij het eten drinken de Hongaren vaak fruitshakes waar geen alcohol in zit. Tijdens een stedentrip Boedapest zul je veel taartwinkels zien waar ze erg lekkere zoetigheid verkopen naar de specialiteiten van Hongarije.  Als ontbijt houden de Hongaren het eenvoudig. Wel serveren ze er vaak paprika bij omdat paprika een typisch Hongaarse groente is.

Boedapest is opgedeeld in drie gebieden: Buda, Pest en Oboeda. De stadsdelen worden door negen bruggen met elkaar verbonden zoals de Kettingbrug. Een van de mooiste bruggen van de stad. De brug verbindt het Adam Clarkplein in Boeda met het Rooseveltplein in Pest.

Boedapest staat ook bekend om de badhuizen. Die zijn er dan ook een aantal te vinden. Boedapest heeft namelijk veel warmwaterbronnen, bij die bronnen worden de badhuizen gebouwd. Een van de bekendste en mooiste badhuizen is de Gellértheuvel. Er zijn gescheiden baden voor mannen en vrouwen. Maar ook gezamenlijke baden zowel binnen als buiten. Er zijn behalve alleen baden ook bubbelbaden sauna’s en een Thaise massagesalon.

De burchtheuvel is het koninklijk paleis van Boedapest. Het is een gerestaureerd paleis omdat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zwaar werd gevochten. Nu het gerestaureerd is zijn er ook enkele musea te vinden. In het historisch museum zijn voorwerpen te zien die gevonden zijn bij archeologische opgravingen uit Hongarije. Ook staat er gerestaureerde kunst uit het paleis tentoongesteld toen het nog niet was gerestaureerd. De wijk rond het paleis is ook veel te beleven. Smalle straatjes, middeleeuwse huizen, veel koffiehuizen en leuke souvenirwinkels.

Nagy Vásárcsamók is de grootste overdekte markt van Boedapest en ligt in het staddeel Pest. Waar je onder de stalen kathedraal allemaal traditionele Hongaarse producten kunt vinden. Maar ook veel leuke souvenirtjes. Voor typische kunstwerken uit Hongarije is er de Váci utca. Daar vind je veel originele producten zoals: borduursels, met de hand gemaakt geweven stoffen, klederdracht uit Hongarije, aardewerk, porselein enzovoorts. Als je de markten niets vindt en liever gewoon naar de winkels gaat is er ook nog een winkelcentrum van drie verdiepingen waar van alles te vinden is. Behalve winkels zijn er ook verschillende restaurants en een bioscoop. Op het dak van het winkelcentrum bevind zich een park waar je na het winkelen heen kan gaan. Er staan veel bankjes en de kinderen kunnen er spelen. En het heeft een mooi uitzicht op de stad.

Er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in Boedapest te zien tijdens een stedentrip Boedapest!

Geschreven door:

Casper Knieriem

Terug naar het overzicht