Bezoek Paleis Schönbrunn tijdens een stedentrip Wenen

Tijdens uw stedentrip in Wenen kunt er niet omheen: een bezoekje aan het cultureel erfgoed van Oostenrijk; Schloss Schönbrunn. Dit paleis is een van de drukbezochtste bezienswaardigheden in Wenen. Het hele gebied is zo’n 176 hectare groot en het imposante slot telt maar liefst 1441 kamers.

schonbrunn-palace-wenen

Een mooie bron
Keizer Maximiliaan van Oosterijk liet in 1559 Schloss Schönbrunn bouwen als een jachtslot waar gejaagd kon worden. Zijn zoon, Keizer Matthias van Oosterijk, had hier tijdens het jagen een ‘mooie bron’ ontdekt. Dit verklaart ook de naam ‘Schönbrunn’. 20 jaar later tijdens het Beleg van Wenen is het slot afgebrand. Maar de beroemde architect Fischer von Erlach bedacht een plan en bouwde een nieuw paleis. Van dit paleis is alleen nog de Blauwe Trap, die nu in de centrale hal staat, behouden.

Rococo
Niet iedereen vond Schönbrunn een ‘mooie bron’, waardoor er veel werd gesleuteld aan het pand. De opvolger van keizer Maximiliaan was Keizer Karel van Oosterijk. Zijn dochter, Maria Theresa van Oosterijk, heeft het Weense paleis verbouwd tot een verblijfplaats voor de Oostenrijkse regeringsleiders. Deze verbouwing werd in de stijlperiode uitgevoerd waarin de stijl ‘Rococo’ vaak werd toegepast. Rococo is een beeldende kunst met een asymmetrisch motief en ligt dicht bij de barokstijl. Deze inrichting in het paleis is nog een van de weinige overgebleven beeldende kunsten in de rococostijl.

De Gloriette
De Gloriette wordt gezien als een van de mooiste bouwwerken in Wenen, en staat in het hof van Het Paleis Schönbrunn. Het bouwwerk is gebruikt als feest -en dinerzaal voor de regeringsleiders van Oostenrijk. De Gloriette wordt ook wel gezien als een monument dat staat voor de Tweede Wereld oorlog. Het is gebombardeerd maar in 1995 weer gerestaureerd. Op de Gloriette staat de zin: ‘Opgericht onder het bestuur van Jozef ll en Maria Theresa van Oostenrijk, 1775’, ingekerfd.

Boek nu een stedentrip naar Wenen! En kies voor een excursie naar het prachtige Paleis Schönbrunn!

Bronnen
– http://travelservice.nl/stedentrips/wenen/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Schloss_Schönbrunn
http://www.stadsverkenner.com/wenen/schonbrunn

Geschreven door:

Casper Knieriem

Terug naar het overzicht