Bezienswaardigheden Boedapest

Een stedentrip maak je ook om nieuwe indrukken op te doen. Nieuwe bouwwerken, constructies en uitzichten beleven zijn voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun stedentrip Boedapest. Ook Boedapest is een stad vol met interessante bezienswaardigheden. Hieronder zetten we de belangrijkste en mooiste op een rij!

Donau
Zoals in zoveel Europese hoofdsteden wordt ook het stadsbeeld in Boedapest voor een groot deel bepaald door een rivier. De Donau is de op één na grootste rivier van Europa en stroomt dwars door Boedapest heen.  Dat gebeurt door middel van rondvaartboten, maar ook door restaurantboten die op vaste plekken liggen. Op meerdere plekken langs de Donau heb je wandelboulevards die je een fraai uitzicht gunnen op de overzijde. Over de rivier liggen 11 bruggen. De oudste brug, de Kettingbrug, wordt over het algemeen als de meest interessante gezien. Wat ons betreft is de groene Vrijheidsbrug misschien wel net zo fraai.

Burchtpaleis
Boedapest bestaat uit twee delen: het rustige Boeda en het wat drukkere Pest. Als je je in het stadsdeel Boeda bevindt kun je bijna niet om het Burchtpaleis heen. Dit paleis stamt uit de dertiende eeuw en is als bouwwerk is zeer prominent aanwezig op de westelijke oever van de Donau. Een deel van het paleis kunt u bezichtigen en er is ook een museum gevestigd binnen de muren. als museum. De tuin rondom het paleis biedt een prachtig uitzicht over de Donau en zowel de stadsdelen Buda als Pest.

Het Parlement
Het Hongaarse parlementsgebouw is zeer dominant aanwezig langs de Donau-oever aan de Pest-zijde. Het gotische bouwwerk is het grootste parlementsgebouw van Europa. Binnen Boedapest behoort het tot de meest gefotografeerde elementen. De enige plek vanwaar je het parlementsgebouw in zijn geheel op de foto kunt zetten is vanaf Buda. Een populaire spot is bij trein- en metrostation Batthyánny tér. Als je het gebouw van binnen wilt bezichtigen dan kan dat alle dagen van de week, van 8 uur ‘s morgens tot 16 of 18 uur. Tijdens een aantal feestdagen is het gebouw gesloten. Op momenten dat het parlement zitting heeft is er een beperking in het aantal bezoekers dat toegelaten wordt tot het gebouw.

Heldenplein
Aan het einde van Andrássy út ligt het Heldenplein (Hősök tere). Dit plein is in 1896 aangelegd als millenniumplein, om de duizendste verjaardag van Hongarije te vieren. Centraal op het plein staat dan ook het Millenniummonument. Achter het Millenniummonument staan twee zuilengalerijen waarin veertien standbeelden van Hongaarse beroemdheden verwerkt zijn. Het grote plein wordt aan beide kanten geflankeerd door indrukwekkende gebouwen. Aan de noordwestelijke zijde staat het Museum voor Schone Kunsten. Aan de zuidoostkant staat de Kunsthal van Boedapest.

Geschreven door:

Casper Knieriem

Terug naar het overzicht