De historie van Wenen

vienna-1527172_1920

Wenen heeft een hoop tegenslagen doorstaan maar is uiteindelijke uitgebloeid tot dé culturele hoofdstad van Oostenrijk.

Begin
Voor het begin van onze jaartelling was Wenen een oude Keltische kampplaats. Toen eenmaal de Romeinen aan de macht waren, maakte zij hier een uitkijkpost die uitkeek op een gedeelte van het Germaanse rijk. Begin de 8e eeuw, in de Karolingische tijd, vielen de barbaren de stad aan. Hierna heette de plaats: Oostmark, wat later ‘Oostenrijk’ werd. En aan het begin van de 13e eeuw werd de eerste wachtpost om de ‘stad’ heen gebouwd en ontstond Wenen.

Habsburgse rijk
Begin de 18e eeuw kwamen een aantal landen samen die zichzelf het ‘Habsburgse rijk’ noemde. Er kwamen veel Duitse, Italiaanse en Oostenrijkse kunstenaars bij elkaar en ontstond het ‘keizerrijk Oostenrijk’. Dit ging niet zonder slag of stoot. De heesters moesten namelijk hun aandacht verdelen wat tot problemen zorgde. Rond 1804 bezette keizer Napoleon Bonaparte Wenen, waarna er weer rust in de stad heerste. Niet veel later vond de Slag bij Waterloo plaats en werd Napoleon verslagen en was keizer Jozef, zoals voorheen weer aan de macht.

Bouwwerken
Keizer Jozef was aan de macht en heerste over de Habsburgse monarchie. Oude verdedigingsposten werden gesloopt en werden er nieuwe bouwwerken gebouwd. Zo veranderde Wenen in een levendige stad met veel moderne gebouwen.  Na de 17e eeuw en na vele aanvallen op de stad, liet de rooms-Katholieke Kerk nog meer kerken bouwen in de stad. Dit gebeurde om de stad terug te winnen. In deze tijd zijn de indrukwekkende Peterskirche, de Karlskirche en de Universitätskirche gebouwd. Uit deze periode stamt ook het prachtige bouwwerk Schloss Schönbrunn.

Ontdek de cultuur een historie van de Oostenrijkse hoofdstad en boek nu een stedentrip naar Wenen met Travelservice!

Bronnen:
 -https://oostenrijk.nl/geschiedenis-wenen/

Geschreven door:

Casper Knieriem

Terug naar het overzicht