Een tijdreis door Rome

PicMonkey Collage rome

Rome is sinds 1871 de hoofdstad én de grootste stad van Italië en heeft zo’n 3 miljoen inwoners. De stad brengt zo’n 2700 jaar aan geschiedenis met zich mee en is daarom een van de belangrijkste steden voor vele wereldculturen. Ook staat het historisch centrum van Rome op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

10e eeuw v.Chr. – Forum Romanum
Rond de 8e eeuw v.Chr. kwam de boerengemeenschap bij elkaar op een en dezelfde plek. Dat was het nu Forum Romanum. Dit betekent het romeinse marktplein. In de 10 eeuw v.Chr. werd het marktplein daadwerkelijk gebouwd en ontstond er een echte gemeenschap. Deze periode wordt ook wel de bloeitijd van de Romeinse beschaving genoemd.

100 n.Chr. – Colosseum
Veel later bloeide de handel op in Rome en werd ook het Colosseum gebouwd. Dit bouwwerk diende als het grootste open theater in het Romeinse Rijk.

120 n.Chr. – Pantheon
20 jaar later werd het Pantheon gebouwd, wat in het Grieks vertaald ‘gewijd aan alle goden’ betekent. De tempel is ook gebouwd als ere aan Heilig Maria. Rome is in deze periode nog steeds in volle bloei.

324/1506 – Sint-Pietersbasiliek
In het jaar 324 werd de Sint-Pietersbasiliek gebouwd, alleen is dit niet het basiliek die er nu staat. Elfhonderd jaar later verkeerde deze kerk in een erg slechte staat en is deze in 1506 herbouwd tot de Katholieke kerk die er nu staat. De kerk staat aan het Sint-Pietersplein in de Vaticaanstad in Rome. De tijd dat de kerk is herbouwd, wordt ook wel de renaissance of de barokperiode genoemd. Deze bouwstijl is geïnspireerd op de Italiaanse kunst, erg authentiek dus!

1730 – Trevifontein
Twee eeuwen later werd ook de nu erg bekende, Trevifontein gebouwd. Dit is de grootste fontein van Rome van zo’n 26 meter hoog en 22 meter breed. De fontein staat op het Piazza di Trevi plein. De periode dat de fontein is gebouwd was in de Vroegmoderne Tijd en is gebouwd in de barokstijl.

1895 – Monument van Victor Emanuel
In 1895 is het Monument van Victor Emanuel gebouwd. Dit monument wordt ook wel het altaar van het Vaderland genoemd en is gewijd aan

Boek hier een stedentrip naar het prachtige Rome!

Bronnen
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Rome_(stad)
– http://www.tijdslijn.eu/html/rom.htm

Geschreven door:

Casper Knieriem

Terug naar het overzicht