Eetgewoontes in Polen

Krakau is natuurlijk een enorm mooie stad door alle bezienswaardigheden die er te doen en te zien zijn, maar daarnaast is het ook een bijzondere stad dankzij het eten.

De Poolse keuken is beïnvloed door de Joden, Oekraïners, Litouwers en Wit-Russen. Als ontbijt eten Polen meestal brood met iets erop. Het lijkt erg op wat wij in Nederland eten als ontbijt. Er wordt ook worst, kaas, jam of ander beleg op brood genomen. Voor het avondeten eten ze in Polen vooraf soep en als hoofdgerecht vlees, vis aardappelen met groenten. Ook dit lijkt op een typische Nederlandse maaltijd.

De beroemdste soep is de rode bietensoep. Deze soep wordt meestal met bonen of tortellinies geserveerd. Daarnaast is de grochówka soep ook erg populair, dit is een soep met als ingrediënten erwten, linzen, aardappels en worst. Voor het avondeten wordt veel vlees gegeten. Het vlees wordt op veel verschillende manieren klaargemaakt. Het wordt geroosterd, gestoofd, gebakken of gegrild. Het vlees wordt vaak opgediend met saus. Bij het avondeten wordt compote gedronken. Dit is een koude drank met fruit gekookt in water met suiker.

Pierogi is ook een Poolse specialiteit die echt gegeten moet worden wanneer u in Polen op stedentrip bent. Het is pastadeeg gevuld op twee manieren. De eerste is gevuld met gehakt vlees, gepekelde kool en champignons. Er kan ook een vulling van kaas, aardappelen en gebakken ui zijn. Daarnaast is er een zoete variant gevuld met zoete boerenkaas of fruit en deze is gekookt. Hier wordt boter, suiker, zure room, yoghurt of fruit bij geserveerd.

Als dessert zijn er ook een aantal typische Poolse gerechten te noemen. Ten eerste eten Polen vaak appeltaart met slagroom of ijs. Daarnaast hebben zij een traditionele cake gecombineerd met zoete dressing, gedroogd fruit, noten en andere dingen.

Geschreven door:

Casper Knieriem

Terug naar het overzicht