Het historische Riga

riga-1769975_1280

Vroeger legde plaatselijke vissers, ook wel de Lijven of nu ‘Letten’ genoemd, hun vestigingsplaats aan in Riga. Dit kwam omdat Riga gelegen is aan de rivier de Westelijke Dvina en was dit dus een perfecte plek. In 1201 werd Riga een officiële stad en een grote handelsplaats om handel te drijven met zijn buurtlanden. Zo hoorde Riga bij de Hanze; de handelssteden in de Lage Landen in Noordwest Europa.

Overheersing
in 1551 begon de Eerste Noordse Oorlog, ook wel de Lijflandse Oorlog genoemd. Er was namelijk onenigheid tussen Rusland en het nu Estland en Letland. Pas rond het einde van de 16e eeuw behoorde Riga tot Polen-Litouwen. Dit duurde niet lang en behoorde Riga na de Dertigjarige Oorlog weer tot Zweden. Later rond 1700 vielen de Russen Letland weer binnen en werd ook Riga steeds meer Russisch. Zo werd Russisch in 1891 een officieel taal van de Oostzeelanden en werd Riga ook de hoofdstad van het Gouvernement Riga.

Oorlog
In 1917 kwam er een einde aan de Russische overheersing toen de Eerste Wereldoorlog begon. Alleen aan het begin van de Tweede Wereld Oorlog werd het land bijgevoegd bij de Sovjet Unie en werden in 1941 zo’n 31.000 mensen van zowel Sovjetburgers, buitenlanders, Duitse en Japanse krijgsgevangenen weggevoerd naar voornamelijk het straf- en werkkamp dat onder de overheidsdienst Goelag stond. Deze Duitse bezetting betekende ook het einde van de Joodse bevolking in Letland. Na de Tweede Wereld Oorlog behoorde Letland weer tot Rusland.

Onafhankelijkheid
Letland werd in 1991 onafhankelijk verklaard door de Letse Hoge Raad. Later op 6 september aanvaarde de Sovjet Unie Letland onafhankelijk en werd het land op 17 september lid van de Verenigde Naties. Zes jaar later werd het oude centrum van Riga gehuldigd tot de UNESCO lijst van werelderfgoederen en werd de stad in 2014 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2014!

Riga brengt een hoop geschiedenis met zich mee. Ontdek deze historische stad u zelf en boek een stedentrip naar Riga met Travelservice!

Bronnen
– http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/geschiedenis-van-riga/
– http://entoen.nu/hanze
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Sovjet-Unie
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Riga

Geschreven door:

Casper Knieriem

Terug naar het overzicht