Het klassieke Wenen

vienna-1524986_1920

Aan de rivier de Donau ligt de hoofdstad van Oostenrijk: Wenen. Met zijn 1,7 miljoen inwoners is het de grootste stad van Oosterrijk. De stad is verdeeld in 23 landstreken. Verder staat Wenen bekend om de muzikale invloeden van de klassieke componisten: Mozart en Strauss, die hier ook hebben gewoond.

Klassiek
Omdat Oosterijk bekend staat om zijn klassieke muziek, biedt Wenen vele concerten waaronder ook opera. Denk hierbij aan de Weense Staatsopera en de Weense Volksopera. De concertzalen zijn vaak mooi aangekleed en zo is het Opera van Graz gedecoreerd en geïnspireerd met de Barok en Rococoperiode en is zo een van de mooiste zalen ter wereld!

Muziek
Naast Mozart en Strauss, zijn ook componisten Haydn, Schubert, Bruckner en Mahler hier geboren. Oosterijk wordt daarom ook wel ‘muziekwereldstad’ genoemd. Modernere componisten zijn Schönberg en Gottfried en Herbert von Karajan. De wereldberoemde Weense Zangknapen zijn een koor die jaarlijks ongeveer 300 concerten wereldwijd geven en hierbij hun trots voor de Oostenrijkse klassieke muziek laten horen.

Sissi
Nog een klassieker in Wenen is het Sissi Museum. Misschien herinner je dit kasteel en Prinses Sissi nog wel van een vroeger televisieprogramma. Het museum en het televisieprogramma gaan over het leven van keizerin Elisabeth, oftewel Sissi. Dit speelt zich af in het beroemde Oostenrijkse Hofburg Paleis. In het museum vindt u onder andere foto’s schilderijen en kledingstukken uit die tijd. Toch is het verhaal van Sissi naast alle pracht en praal tragisch. Op haar zestiende trouwde ze en werd keizerin van Oostenrijk. Later werd ze vermoord door een Italiaanse  anarchist.

Vergeet naast de velen monumenten, paleizen en museums niet te genieten in de vele en bekende koffie -en gebakshuizen. De Sachertorte is het bekendste én zeker klassieke gebak uit Oosterijk en is het proberen waard!

Boek nu een stedentrip naar Wenen!

Bronnen
– https://www.cityspotters.com/oostenrijk/wenen/staatsopera
– http://www.stedentrippers.nl/wenen/bezienswaardigheden/sissi_museum.html

Geschreven door:

Casper Knieriem

Terug naar het overzicht