Niet te missen in Dublin

church-800013_1920
Dat er in Dublin veel pubs zijn, dat is bekend. Nog niet zo bekend zijn een aantal bezienswaardigheden en activiteiten in de Ierse hoofdstad die u de rijke historie van het land laten zien.

Trinity College
Het Trinity College is een van de oudste universiteiten op de Britse eilanden en zo de oudste universiteit van Ierland. Een leuk feitje is dat het zogenoemde oudste boek ter wereld: ‘de Book of Kells’ in de bibliotheek op de campus ligt opgeslagen. De bibliotheek heeft enorm veel oude boeken en is het een unieke beleving om doorheen te lopen. Verder is de universiteit op loopafstand van het centum, de winkels en vele andere bezienswaardigheden.

Dublin Castle
Dit oude hoofdkwartier van het toenmalige Engelse bestuur in Ierland, ligt in het centrum van Dublin. Anno nu is het een ontmoetingsplaats voor de Ierse regering. Het Normandische kasteel bevat veel historische bouwwerken uit verschillende perioden. Een bekende hiervan is de Record Tower. Deze kapel is gebouwd in de 13e eeuw en werden er toen vergaderingen gehouden. Hier worden nog regelmatig rondleidingen gegeven.

Kilmainham Gaol
Dit is de gevangenis van Ierland en komt uit het einde van de 18e eeuw tot midden 20e eeuw. Deze gevangenis kent de onrustige geschiedenis van Ierland en brengt daarom een grote historie met zich mee. Wat de geschiednis van deze gevangenis nog onrustiger maakt, is dat mannen, vrouwen én kinderen in een en dezelfde ruimte werden opgesloten wat natuurijk tot een vreemde samenleving leidde. Aan het begin van de 19e eeuw moesten de Ieren, door samenwerking met de Engelse die hun grond bezaten, onder dwang de Engelse ‘huur’ betalen voor de grond waar zij op leefde en verbouwde. Het gevolg hiervan was de hongersnood. In deze tijd wilde mensen juist opgesloten worden de gevangenis en deden vooral kinderen kleine misdaden om hier een onderdak en voedsel te krijgen, een bizar feit. In de gevangenis is het mogelijk om een rondleiding te krijgen en zult u zich verbazen over de tragische geschiedenis van Dublin.

Famine Memorial
Een belangrijk gedenkteken van de hongersnood is het Famine Memorial. Deze staat tegenover het Custom House, het douane kantoor van Dublin. Ook prachtig om te bekijken. De beelden die er staan zijn enorm indrukwekkend. De kunstenaar: Rowan Gillespie, heeft goed benadrukt hoe de mensen zich in die tijd moesten voelen.

Geschiedenis
In de 12e eeuw werd Dublin de hoofdstad van Ierland en kwamen er enorm veel Engelse naar de stad toe. Zij waren niet erg welkom waardoor er veel onrust heerste. Rond de 15e eeuw ging de stad gebukt onder de ‘Rozenoorlog’ waarin twee Engelse politieke partijen onenigheid hadden en om de koninklijke titel van Engeland streden. Tijdens de oorlog zijn er veel wijken verwoest door de Schotten: ‘de Slag bij Blore Heath’.

Onafhankelijkheid
Eenmaal een eind aan de oorlog, werd de Protestantse Reformatie ingevoerd en hier waren de Rooms-katholieke inwoners van Dublin niet blij mee. Zij protesteerde hier tegen. Na de ‘Negenjarige Oorlog’ was Dublin weer vrij van de Protestantse leer en werd Ierland onder de Engels macht onafhankelijk. In het welvaart van de Engelse heerschappij, werden er veel nieuwe wegen gebouwd zoals de bekende” O’Connel Street. Toch kwam er steeds meer overheersing van de protestanten wat leidde tot de ‘Ierse opstand van 1798’. Zo werd de soevereine staat ;Het Verenigd Koninkrijk; gevormd van Groot-Brittannië en Ierland. De Ierse opstand was nog maar de eerste stap naar een onafhankelijk land. Er werden vele pogingen gedaan om Ierland tot een onafhankelijk land uit te roepen, maar deze liepen op niks uit. Wel heeft de zogenoemde ‘Dublin Lock-out’ geholpen en was dit een van de grootste stakingen toentertijd. Dit gebeurde in de 20e eeuw. Pas na de onafhankelijkheidsoorlog en de burgeroorlog werd Ierland in 1949 uitgeroepen tot de ‘Ierse Vrije Staat’ en tot ‘Republiek Ierland’ met Dublin als de hoofdstad.

O’Connell Street
Deze winkelstraat ligt in het centrum van Dublin en is zo’n 49 meter breed. De straat is zeker aan te raden als u wilt winkelen. De leukste boetiekjes zijn vooral te vinden in de zijstraatjes die naast de O’Connell Street lopen. Op de straat zelf, zijn een tal historische gebouwen en standbeelden te vinden. Een leuk feitje is dat in de tijd dat de Engelse aan de macht waren, deze straat is gebouwd met de naam: Sackville Street. Later werd de straat O’Connel Street genoemd om de Ierse leider Daniel O’Connell te eren. Op de straat staan nog meer nationale standbeelden. Ook een belangrijk en historisch monument is het General Post Office, wat vroeger het hoofdkwartier was van de protestanten.

De bezienswaardigheden in Dublin zijn allemaal op een redelijke loopafstand van elkaar, dus ideaal om de stad binnen drie of vier dagen te ontdekken tijden uw stedentrip!

Ontdek deze historische stad nu zelf en boek een stedentrip naar Dublin!

Bronnen
– http://www.reisdoc.nl/dublin-bezienswaardigheden/
– http://www.aroundtheglobe.nl/reizen/ierland/hoogtepunten-dublin-si6911.html
– http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=71&t=1786208
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Dublin

Geschreven door:

Casper Knieriem

Terug naar het overzicht