Ontdek cultuur en historie tijdens een stedentrip in Athene

greece-1594689_1920

Athene is na een hoop onrust uitgegroeid tot de allereerste democratie in de geschiedenis. Dit gebeurde in het jaar 1000 v.Chr. De bevolking had besloten om een nieuwe staatsvorm aan te nemen, namelijk een Polis. Dit was het begin van de welvarende stad Athene.

Overblijfselen
De bevolking in Athene streefde naar onafhankelijkheid en gezag. Door middel van een goede handel en samenwerking tussen de burgers, nam de bevolking in de stad toe. Ook hadden gewone burgers de macht in de democratie en concentreerde zij zich op het beter verdedigen van de stad. Zij deden dit door de stad te versterken door burchten te bouwen, die de stad weerstand zouden bieden. Een overblijfsel hiervan is de Akropolis. Dit is een hoge berg in de stad en is door zijn centrale ligging, zelfs nog van kilometers ver te zien.

Het Parthenon
Het Parthenon is de beroemdste tempel van Athene en is gebouwd halverwege de vierde eeuw v.Chr, ter ere van de Godin Pallas Athena. Zij is de beschermgodin van Athene én de Godin van de wijsheid en de kunsten. Omdat de tempel natuurlijk gebouwd is in een tijd van welvaart en bescherming van de stad, staat deze tempel voor heerschappij en leiderschap. En dat is precies wat Athene wilde bereiken.

De Agora
Aan de rechterkant van het Akropolis bevind zich De Agora van Athene, wat letterlijk ‘verzamelplaats’ betekent. Dit was het centrale plein van de stad en toegankelijk voor iedereen. Hier werden allerlei bijeenkomsten georganiseerd waarbij mensen konden ‘socializen’. Zoals markten, sportwedstrijden en festivals. Maar werden er ook politieke vergaderingen en debatten gehouden.

De bewoners van het prachtige Athene hebben er alles voor over gehad om de stad in al zijn pracht en praal tot uiting te laten komen. En dit is zeker nog te blijken. Athene is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest culturele en historische trekpleisters ter wereld.

Ontdek deze stad nu zelf en boek een stedentrip naar Athene!

Bronnen
https://www.wiki-vakantie.nl/type-vakantie/cultuurvakantie/ontdek-athene
– https://www.cityspotters.com/griekenland/athene
– http://travelservice.nl/stedentrips/athene/

Geschreven door:

Casper Knieriem

Terug naar het overzicht