Reisdocumenten

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Bij vertrek, tijdens de reis, of bij eventueel grensoverschrijdende excursies is het de eigen verantwoordelijkheid van reizigers om ervoor te zorgen dat ze alle benodigde reisdocumenten bezitten. Afhankelijk van de gekozen bestemming dient u over een paspoort of identiteitskaart te beschikken.

Naar welke landen mag ik reizen met mijn identiteitskaart?

De Nederlandse identiteitskaart is geldig voor de volgende landen:

Andorra
België, Bulgarije
Cyprus
Denemarken, Duitsland
Estland
Finland, Frankrijk
Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden)
Hongarije
Ierland, Italië
Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg
Malta, Monaco
Noorwegen
Oostenrijk
Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren)
Roemenië
San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden)
Turkije, Tsjechië
IJsland
Zweden, Zwitserland

Voor alle landen die niet genoteerd staan in bovenstaande lijst is het noodzakelijk een paspoort te bezitten indien nodig.

Hoe lang dient mijn paspoort geldig te zijn?

Een paspoort dient nog 2 maanden na terugkomst in Nederland geldig te zijn.
Voor veel landen buiten Europa dient een paspoort nog minimaal 6 maanden na terugkomst in Nederland geldig te zijn. Voor informatie over de exacte geldigheid van een paspoort verwijzen wij naar website van de overheid.

Mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse dienen bij hun ambassade of consulaat na te gaan welke reisdocumenten voor hen van toepassing zijn. Het is de eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat bij vertrek en tijdens de reis alle benodigde documenten in het bezit zijn (zie de Reisvoorwaarden). Hiervoor zal tijdig moeten worden nagegaan of de eerder verkregen informatie nog correct is.

Bewaar reispapieren en -documenten of geld altijd in de handbagage, nooit in de koffer.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van de overheid.

Sinds 26 juni 2012 is het bijschrijven van kinderen in het paspoort van de ouders niet meer mogelijk. Alle kinderen dienen dan over een eigen paspoort te beschikken. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Als uw kind een andere achternaam heeft dan u of uw partner, eisen sommige landen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van de Marechaussee.