Religieuze tradities Polen

church-429792_1920

Heiligdommen
Katholieke en Russisch-orthodoxe kerken zijn in vele dorpen te vinden in Polen. Ze hebben mooie architectuur en prachtig versierd interieur. Het natuurerfgoed: Het Woud van Białowieża, staat bekend om zijn houten kerken. Deze staan is het zuidelijke gedeelte van Małopolska. Deze bijzondere kerken zijn eeuwen geleden gebouwd in de bekende gotische architectuur en hebben puntige torens met fraaie versieringen. De meeste heilige kerken komt u tegen in Klein-Polen. De populairste is het Paulinenklooster in Częstochowa, ook wel de geestelijke hoofdstad van Polen genoemd. Polen heeft verschillende plaatsen bij verschillende Godsdiensten. Zo komen de moslims bij elkaar in Bohoniki, de protestanten in Karpacz en de Russisch-orthodoxe in Grabarka.

Processies
In de plaats Łyse en Lipnica Murowana vinden op Palmzondag, de zondag vóór pasen, verschillende processies plaats. Vanuit de Katholieke kerk wordt dit gevierd met de zegening van palmtakken. Mensen dragen hele grote en tot wel 25 meter hoge palmbladeren boven hun hoofd, maar ook gevlochten takken en stukken hout die versierd zijn met bloemen. Deze voorwerpen worden als zeer duurzaam gezien. Corpus Christi, oftewel Sacramentsdag of hoogfeest genoemd, is ook binnen de katholieke kerk en valt op de tweede donderdag ná Pinksteren. Dit is een processie waarbij de vrouwen kleurrijke jurken dragen in vier verschillende kleuren. Deze kleuren staan voor de vier seizoenen.

Kerst
Zo is ook kerst een speciale tijd in Polen en zijn er rond die tijd enorm veel traditionele kerstmarken in de grote steden te vinden. Poolse gezinnen maken ook hun eigen kerstmarktjes en bereiden zich zich voor op de belangrijkste maaltijd van het jaar: Wigilia. Dit is het vleesloze avondmaal tijdens de kerstdagen en bestaat uit typische Poolse gerechten. In Polen zijn ze er al vroeg bij en beginnen de voorbereiden voor kerst meestal rond november, en wordt er prachtige kerstversiering opgehangen in de stad.

Polen heeft u veel te bieden op cultureel, historisch maar ook religieus gebied. Beleef een van deze feesten nu zelf en boek een stedentrip naar een van de prachtige steden in Polen!

Bronnen
http://www.landenweb.nl/polen/godsdienst/
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Polen
– http://www.ontravel.nl/bestemming/krakau/achtergrond/religie

Geschreven door:

Casper Knieriem

Terug naar het overzicht