Berichten over Krakau

Restaurants, bars en clubs in Krakau

krakow-958326_1920

In Krakau vindt u veel huiselijke restaurants, bars en clubs in oude kelders van bijvoorbeeld historische kastelen, maar ook veel hippere uitgaansgelegenheden. Het uitgaansleven in Krakau is daarom erg divers en is er voor ieder wat wils!

Studenten
Krakau is een studentenstad en is er dus een levendig uitgaansleven in de stad. De meeste clubs sluiten niet voor 4 uur ’s nachts en zult u zich verbazen over de hoeveelheid jonge mensen om u heen. Wel vindt u de studenten vooral bij de goedkopere gelegenheden. Zo wordt bier standaard in halve liter glazen geschonken en kosten dit nog geen 2 euro! Voor meer goedkopere restaurants met u niet rond het grote marktplein zijn. De restaurants, bars en clubs die u hier vindt zijn vaak erg prijzig. Maar zult u hier dus ook niet veel studenten vinden.

Wijken
Rynek Glowny is het grote marktplein van Krakau en hoeft u hier niet ver te zoeken voor een leuke pub of club. Hier vindt u ook veel kelderbars die onder oude gebouwen zitten. Deze bestaan vaak uit oude stenen muren die een unieke sfeer geven aan het pand. Het plein Plac Nowy in de oude Joodse wijk Kazimierz, is volledig omringd door restaurants, bars en clubs. Dit maakt deze buurt ook erg toeristisch. Wilt u in deze gezellig wijk uiteten? Voor het best gewaardeerde restaurant betaalt u nog geen 20 euro voor een drie gangen menu!

Hapje eten
Wit u onder het genot van een live-band uw hapje of drankje nuttigen? In Krakau kan dit zeker! Vooral in het weekend zijn er vele live-bandjes te vinden in de stad. De restaurants in Krakau maken vaak gebruik van zelfgekweekte groeten en kunt u kiezen voor zowel traditioneel Poolse gerechten als de wereldkeuken. Wilt u echt traditioneels Pools eten? Bezoek dan de wijk Kazimierz voor de opvallende Oost Eurpese ‘pierogi’. Dit zijn gevulde deeghapjes met een ruime diversiteit aan vullingen. Zeker het proberen waard!

Dus, bezoek Krakau nu zelf en ontdek het uitgaansleven van deze bruisende stad! Boek nu een stedentrip naar Krakau met Travelservice!

Bronnen
– https://www.bezoekkrakau.nl/doen-in-krakau/krakau-uitgaan/
– https://www.tripadvisor.nl/Attractions-g274772-Activities-c20-Krakow_Lesser_Poland_Province_Southern_Poland.html

Religieuze tradities Polen

church-429792_1920

Heiligdommen
Katholieke en Russisch-orthodoxe kerken zijn in vele dorpen te vinden in Polen. Ze hebben mooie architectuur en prachtig versierd interieur. Het natuurerfgoed: Het Woud van Białowieża, staat bekend om zijn houten kerken. Deze staan is het zuidelijke gedeelte van Małopolska. Deze bijzondere kerken zijn eeuwen geleden gebouwd in de bekende gotische architectuur en hebben puntige torens met fraaie versieringen. De meeste heilige kerken komt u tegen in Klein-Polen. De populairste is het Paulinenklooster in Częstochowa, ook wel de geestelijke hoofdstad van Polen genoemd. Polen heeft verschillende plaatsen bij verschillende Godsdiensten. Zo komen de moslims bij elkaar in Bohoniki, de protestanten in Karpacz en de Russisch-orthodoxe in Grabarka.

Processies
In de plaats Łyse en Lipnica Murowana vinden op Palmzondag, de zondag vóór pasen, verschillende processies plaats. Vanuit de Katholieke kerk wordt dit gevierd met de zegening van palmtakken. Mensen dragen hele grote en tot wel 25 meter hoge palmbladeren boven hun hoofd, maar ook gevlochten takken en stukken hout die versierd zijn met bloemen. Deze voorwerpen worden als zeer duurzaam gezien. Corpus Christi, oftewel Sacramentsdag of hoogfeest genoemd, is ook binnen de katholieke kerk en valt op de tweede donderdag ná Pinksteren. Dit is een processie waarbij de vrouwen kleurrijke jurken dragen in vier verschillende kleuren. Deze kleuren staan voor de vier seizoenen.

Kerst
Zo is ook kerst een speciale tijd in Polen en zijn er rond die tijd enorm veel traditionele kerstmarken in de grote steden te vinden. Poolse gezinnen maken ook hun eigen kerstmarktjes en bereiden zich zich voor op de belangrijkste maaltijd van het jaar: Wigilia. Dit is het vleesloze avondmaal tijdens de kerstdagen en bestaat uit typische Poolse gerechten. In Polen zijn ze er al vroeg bij en beginnen de voorbereiden voor kerst meestal rond november, en wordt er prachtige kerstversiering opgehangen in de stad.

Polen heeft u veel te bieden op cultureel, historisch maar ook religieus gebied. Beleef een van deze feesten nu zelf en boek een stedentrip naar een van de prachtige steden in Polen!

Bronnen
http://www.landenweb.nl/polen/godsdienst/
– https://nl.wikipedia.org/wiki/Polen
– http://www.ontravel.nl/bestemming/krakau/achtergrond/religie

Stedentrip Krakau gekozen als stedentrip van het jaar!

Steeds meer mensen ontdekken de vele voordelen van een stedentrip Krakau! Op de populaire site Zoover.nl krijgt de stad TravelService van alle steden de hoogste beoordelingen over het jaar 2014. Voor insiders in de reisbranche is dit al lang geen verrassing meer. De stad aan de Wisla is sinds het begin van de vorige eeuw aan een opmars begonnen als toeristische trekpleister. TravelService is de Nederlandse specialist en heeft al heeft meer dan tien jaar ervaring op het gebied van stedentrips Krakau. Door deze ervaring van meer dan een decennium zijn bij ons alle ins en outs van de stad bekend. Hierdoor zijn we in staat een geheel zorgeloze en fijne stedentrip aan te bieden!

Een stedentrip Krakau is populair door een combinatie van factoren. Ten eerste het culturele aspect van de stad. De stad staat bol van interessante bezienswaardigheden. Midden in het oude centrum van Krakau bevindt zich het Rynek Główny. Hier komen alle wegen van de stad op uit. Dit plein is het toneel van twee van de mooiste gebouwen van Krakau. Ten eerste staat in het midden van dit plein de Sukiennice, de lakenhal. Een schitterend en imposant bouwwerk. In de zestiende eeuw was dit één van de belangrijkste centra voor internationale handel. In verschillende talen werden hier verschillende goederen verhandeld. Tegenwoordig kun je binnen een paar musea bezoeken, wat ook erg leerzaam is. Naast het plein staat de grootste kerk van de stad, de 14e-eeuwse Mariakerk. Andere bezienswaardigheden in Krakau zijn de Wawelburcht (voormalige woonkasteel van de Poolse koningen) en de Jagiellonische Universiteit, één van de oudste universiteiten ter wereld.

De stedentrip wordt nog onvergetelijker als je tijdens een stedentrip ook de omgeving van Krakau gaat verkennen. Op een uur rijden van de stad ligt immers één van de meest indrukwekkende plaatsen op aarde. Auschwitz-Birkenau was in de Tweede Wereldoorlog het grootste vernietigingskamp in Europa. Een rondleiding door het kamp geeft u een goed en realistisch beeld van wat zich hier allemaal heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder bevindt zich even buiten Krakau de Wieliczka-zoutmijn. Deze 327 meter diepe mijn is de oudste nog te bezichtigen zoutmijn ter wereld en trekt jaarlijks bijna een miljoen bezoekers. Na deze excursies is het natuurlijk tijd om een beetje te ontspannen. Dat kan prima in Krakau; het is een stad waar lekker gegeten en gedronken mag worden. Als de zon tevoorschijn komt stromen de terrassen vol. Eten en drinken is in Krakau niet duur vergeleken met de Nederlandse prijzen. En ook ‘s-avonds is er genoeg te doen in de stad voor wie daar zin in heeft. Niet voor niets wonen de meeste studenten van Polen in Krakau.

Dat Krakau steeds populairder wordt als bestemming voor een stedentrip verbaast ons bij TravelService helemaal niets. Al jaren raden wij ten zeerste aan om deze stad in het zuiden van Polen eens te bezoeken. De combinatie van cultuur, bijzondere historie en ontspanningsmogelijkheden maken het tot een zeer veilige keus voor een stedentrip. De hoge cijfers spreken voor zich! Verken deze stad eens door middel van een stedentrip, het is het zeker waard. En wie weet overtuigd u binnenkort uw vrienden van het feit dat Krakau een stad is die je zeker eens gezien moet hebben!