Berichten over Wenen

De historie van Wenen

vienna-1527172_1920

Wenen heeft een hoop tegenslagen doorstaan maar is uiteindelijke uitgebloeid tot dé culturele hoofdstad van Oostenrijk.

Begin
Voor het begin van onze jaartelling was Wenen een oude Keltische kampplaats. Toen eenmaal de Romeinen aan de macht waren, maakte zij hier een uitkijkpost die uitkeek op een gedeelte van het Germaanse rijk. Begin de 8e eeuw, in de Karolingische tijd, vielen de barbaren de stad aan. Hierna heette de plaats: Oostmark, wat later ‘Oostenrijk’ werd. En aan het begin van de 13e eeuw werd de eerste wachtpost om de ‘stad’ heen gebouwd en ontstond Wenen.

Habsburgse rijk
Begin de 18e eeuw kwamen een aantal landen samen die zichzelf het ‘Habsburgse rijk’ noemde. Er kwamen veel Duitse, Italiaanse en Oostenrijkse kunstenaars bij elkaar en ontstond het ‘keizerrijk Oostenrijk’. Dit ging niet zonder slag of stoot. De heesters moesten namelijk hun aandacht verdelen wat tot problemen zorgde. Rond 1804 bezette keizer Napoleon Bonaparte Wenen, waarna er weer rust in de stad heerste. Niet veel later vond de Slag bij Waterloo plaats en werd Napoleon verslagen en was keizer Jozef, zoals voorheen weer aan de macht.

Bouwwerken
Keizer Jozef was aan de macht en heerste over de Habsburgse monarchie. Oude verdedigingsposten werden gesloopt en werden er nieuwe bouwwerken gebouwd. Zo veranderde Wenen in een levendige stad met veel moderne gebouwen.  Na de 17e eeuw en na vele aanvallen op de stad, liet de rooms-Katholieke Kerk nog meer kerken bouwen in de stad. Dit gebeurde om de stad terug te winnen. In deze tijd zijn de indrukwekkende Peterskirche, de Karlskirche en de Universitätskirche gebouwd. Uit deze periode stamt ook het prachtige bouwwerk Schloss Schönbrunn.

Ontdek de cultuur een historie van de Oostenrijkse hoofdstad en boek nu een stedentrip naar Wenen met Travelservice!

Bronnen:
 -https://oostenrijk.nl/geschiedenis-wenen/

Het klassieke Wenen

vienna-1524986_1920

Aan de rivier de Donau ligt de hoofdstad van Oostenrijk: Wenen. Met zijn 1,7 miljoen inwoners is het de grootste stad van Oosterrijk. De stad is verdeeld in 23 landstreken. Verder staat Wenen bekend om de muzikale invloeden van de klassieke componisten: Mozart en Strauss, die hier ook hebben gewoond.

Klassiek
Omdat Oosterijk bekend staat om zijn klassieke muziek, biedt Wenen vele concerten waaronder ook opera. Denk hierbij aan de Weense Staatsopera en de Weense Volksopera. De concertzalen zijn vaak mooi aangekleed en zo is het Opera van Graz gedecoreerd en geïnspireerd met de Barok en Rococoperiode en is zo een van de mooiste zalen ter wereld!

Muziek
Naast Mozart en Strauss, zijn ook componisten Haydn, Schubert, Bruckner en Mahler hier geboren. Oosterijk wordt daarom ook wel ‘muziekwereldstad’ genoemd. Modernere componisten zijn Schönberg en Gottfried en Herbert von Karajan. De wereldberoemde Weense Zangknapen zijn een koor die jaarlijks ongeveer 300 concerten wereldwijd geven en hierbij hun trots voor de Oostenrijkse klassieke muziek laten horen.

Sissi
Nog een klassieker in Wenen is het Sissi Museum. Misschien herinner je dit kasteel en Prinses Sissi nog wel van een vroeger televisieprogramma. Het museum en het televisieprogramma gaan over het leven van keizerin Elisabeth, oftewel Sissi. Dit speelt zich af in het beroemde Oostenrijkse Hofburg Paleis. In het museum vindt u onder andere foto’s schilderijen en kledingstukken uit die tijd. Toch is het verhaal van Sissi naast alle pracht en praal tragisch. Op haar zestiende trouwde ze en werd keizerin van Oostenrijk. Later werd ze vermoord door een Italiaanse  anarchist.

Vergeet naast de velen monumenten, paleizen en museums niet te genieten in de vele en bekende koffie -en gebakshuizen. De Sachertorte is het bekendste én zeker klassieke gebak uit Oosterijk en is het proberen waard!

Boek nu een stedentrip naar Wenen!

Bronnen
– https://www.cityspotters.com/oostenrijk/wenen/staatsopera
– http://www.stedentrippers.nl/wenen/bezienswaardigheden/sissi_museum.html

Wenen bezoeken

In de Weense keuken is er altijd veel vlees aanwezig. Het meest bekendste vlees gerecht is natuurlijk Wiener Schnitzel. Wenen heeft ook veel specialiteiten in taarten en desserts. De bekendste taart in Wenen is de Sachertorte. Sachertorte is een chocoladetaart met een laagje abrikozenjam en in het midden een donkere chocoladeglazuur. Ook erg bekend zijn Palatschinken, dat zijn zoete pannenkoeken met verschillende vullingen, en Apfelstrudel dat is een in delen voorkomend gebak gevuld met meestal appels of kwark. Wenen staat ook bekend om haar dranken: koffie, bier en wijn. In Wenen zijn veel mooie koffiebars te bezoeken met een mooie aankleding van het café.  In Wenen houden mensen ook erg van wijn en zijn er dan ook mooie wijngaarden te bezoeken. Rond de wijngaarden zijn ook veel wijnbars met een leuke mooie rustige sfeer.

Kathedraal St. Stephen’s is een wereldberoemde tempel in Wenen. Ook veel toeristen zijn onder de indruk van deze architecturen tempel. De kathedraal is al eeuwenlang het hart van de stad. Voor een lange tijd was de kathedraal het hoogste gebouw in Europa.  In de kathedraal staan veel kunststukken, zoals het graf van Prins Eugene van Savoye, het altaarstuk van Wiener Neustadt, de preekstoel van Anton Pilgram en een zelfportret van de beeldhouwer. Het geluid van de klok boven in de toren wordt gebruikt om het Nieuwjaar te in te vieren. De Belvedère Paleizen zijn zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens een stedentrip Wenen. Het paleis is gebouwd in de opdracht van prins Eugene van Savoye. Het zijn twee delen bij elkaar, het eerste deel heet Untere Belvedère en het tweede deel heet Obere Belvedère. Het laatste deel heeft een hele mooie afwerking met uitbundige versierde zuilen en pilaren en een mooi gedecoreerd plafond.

Op het plein waar de rivier de Wien onderdoor stroom bevindt zich de grootste fruit en groentemarkt van Wenen. Er is een groot en verschillend aanbod op de markt, er staan exotische groenteboeren, vishandelaren, slagers en ook sap kraampjes waar je kunt kiezen uit verschillende soorten sapjes en shakes van groente en fruit. De markt is heel internationaal, er staan kraampjes met veel gerechten uit veel landen zoals China, Indonesië, Frankrijk enzovoorts. Als je verder loopt door de markt vind je de vlooienmarkt waar veel mensen hun spullen proberen te verkopen. Mensen verkopen daar hun tweedehands spullen of verzamelaars verkopen hun verzamelingen. Ook is er veel antiek te vinden zoals horloges en sieraden.

De Mariahilferstraße ligt aan het Weense west station en is dus makkelijk te bereiken. Het is de langste winkelstraat van Oostenrijk. Bijna alle grote warenhuizen hebben hier wel een vestiging. Ook zijn er ook kleine boetiekjes waar je voor je meest verschillende spullen terecht kunt. In de winkelstraat zijn ook veel cafés waar je kunt genieten van een typisch Weense koffie.

Wenen, een afwisselende en bijzondere stad

Wenen, dé stad van Oostenrijk. Het mooiste wat u in deze stad kunt zien is toch echt Schonbrunn Paleis. Een prachtig paleis met mooie paleistuinen eromheen. Dit was het slot van keizerin Sisi en het paleis van de Habsburgers. Dit paleis had eigenlijk groter moeten worden dan het paleis van Versailles in Parijs, maar dit is helaas niet gelukt. In Wenen wordt Duits gesproken, maar Engels verstaan ze goed in Wenen.

In Wenen kan goed gewinkeld worden voor de winkelliefhebbers onder ons. Dit kan het best gedaan worden aan de Mariahilfer-strasse. In deze straat zijn de meeste winkels te vinden. Voor de luxere winkels is de Kohlmarkt een aanrader.

Voor lekker eten en drinken moet u naar Grinzing gaan. Hier zijn midden in de stad bloeiende wijnranken te vinden. Dit komt nergens anders ter wereld voor. Hier kan ook heerlijk gedineerd worden met een zelfgemaakte wijn erbij. In het oudste wijnhuis is een enorme wijnkelder te zien, het oude Presshaus.

Als u met kinderen gaat moet u zeker naar het Haus des Meeres gaan. Dit is een groot attractiepark met een groot zee aquarium en andere dieren. In totaal zijn er meer dan 10.000 dieren te vinden. Voor de echte dierentuin moet u naar Tiergarten Schönbrunn gaan. Dit is de oudste dierentuin ter wereld, de dierentuin is al 250 jaar oud.

Verder is er ook een pretpark te vinden in Wenen, Prater. Hier zijn veel oude attracties te vinden zoals een reuzenrad uit 1897. Er is ook een planetarium te vinden en meerder sportfaciliteiten.

Al met al is Wenen een enorm afwisselende stad waar genoeg te zien en te doen is en er is voor ieder wat wils.

Boen nu uw stedentrip naar Wenen!