Top 10 bezienswaardigheden van Athene

 

1. Akropolis

Akropolis
Akropolis

Tijdens de landing in Athene zult u de 156 meter hoge Akropolis al zien.
‘Akro’ betekend ‘hoog’ en ‘polis’ betekend ‘stad’. De Akropolis is het griekse woord voor ‘het hoogste punt van de stad’. Maar ook het symbool van Athene.
Deze tempel werd gebouwd tussen 447 en 438 v. Christus gebouwd in opdracht van Pericles. Hij werd gebouwd voor de beschermgodin van de stad: Athena Parthenos (de Maagd Athene), dit staat ook op de top van de berg.

 

2. Tempel van Olympische Zeus

Tempel van Olympische Zeus
Tempel van Olympische Zeus

Op zo’n 500 meter afstand van de Acropolis staat deze tempel. Deze tempel staat ook bekend als het Olynpeion. Er is eeuwenlang aan de tempel gewerkt met als resultaat een mooie bezienswaardigheid. In de 2e eeuw werd de tempel voltooid en het was op dat moment de grootste tempel van Griekenland.
De tempel is 96 meter lang, 40 meter breed en met 104 Corinthische kolommen van 17 meter hoog.

3. Plaka

Plaka
Plaka

De wijk Plaka wordt de meest gezellige wijk van Athene genoemd. De wijk ligt tussen Acropolis en de Tempel van de Olympische Zeus. Deze wijk bied veel voor toeristen, er zijn veel eetgelegenheden, terrasjes en bezienswaardigheden zoals: ‘Tower of Winds’, kleine musea’s en delen van de Romeinse Agora. En niet te vergeten! Je bent wel in de wereldstad, met bijna 4 miljoen inwoners.

 

4. Het oude en nieuwe Olympische Stadion

Het oude en nieuwe Olympisch Stadion
Het nieuwe Olympisch Stadion

Griekenland is de bakermat van de Olymische Spelen, deze werden gehouden in Olympia; het oude statdion van Athene werd gebruikt voor de spelen van Panathenaeën. Dat stadion is gebouwd in 329 v. Chrisus en had plaats voor ongeveer 50.000 mensen. De resten van dit hoefijzervorminge stadion werden in 1870 blootgelegd, waarna het gerestaureerd werd voor de eerste moderne Olympische Spelen in 1896.

5. Syntagaplein

Syntagmaplein
Syntagmaplein

Er werd in 1834 een plein aangelegd op het meest drukke kruispunt van de stad Athene. Het Griekse parlement huisvest zich hier in het voormalige paleis wat in 1936 gebouwd werd. Tussen 1924 en 1929 is het tijdelijk een museum en ziekenhuis geweest.

 

 

6. National Archeologisch Museum

National Archelogisch Museum
National Archelogisch Museum

Het museum werd in 1866 gebouwd om als doel de vonsten van de Oud-Griekse kunst en andere archeologische te waarborgen. Er is één meest bijzondere stuk in dit museum: het bronzen beeld Poseidon van Artemision.

 

 

 

7. Toren der Winden

Toren der Winden
Toren der Winden

Aan de rand van de Romeinse agora staat een opmerkelijk gebouw. De 12-meter hoge Toren der Winden. Het is een achthoekig gebouw wat door de Syrische astronoom Andrókos Kyrrestes werd gebouwd. Op de muren zie je een bas-relatëf waarop de eigenschappen van verschillende winden zijn uitgebeeld. Het uurwerk op deze toren werd gevoed door water van een bron op de Akropolis. Het water werd aangevoerd via aan aquaduct en opgevangen in een smalle ronde toren aan de oostkant van Toren der Winden.

8. Athinais

Alle overblijfselen uit de Oudheid zou je eigenlijk vergeten dat Griekenland ook de dag van een bloeiend cultuurleven heeft. Om daar iets van te zien moet je een bezoek brengen aan het oude industiegebied van Athene dat is veranderd in een kunstenaarswijk.

9. Lykavittos heuvel en Kolonaki

Lykavittos heuvel
Lykavittos heuvel

De Lykavittos heuvel is 277 meter hoog en is op dit moment de hoogste top van Athene. Het was niet de bedoeling de kalksteen op deze heuvel te laten vallen, het was bedoeld voor de Akropolis. Aan de Lykavittos heuvel ligt de wijk Kolonaki. Kolonaki is een sjieke wijk in Athene met dure designerboetieks, antiekwinkels, kunstgaleries en natuurlijk niet te missen uitstekende restaurants. Als je niet veel geld wilt uitgeven, is het een leuke buurt om in te wandelen en om de fraaie etalages te bekijken.

 

10. Metropolis Kathedraal

Metropolis
Metropolis

De Metropolis Kathedraal is de grootste kerk van de stad Athene. Ook is het de zetel van de bisschop. Er hebben drie verschillende architecten aan gewerkt (Franz Boulanger, Theophil Hansen en Dimítros Zézos). Dit verklaard de reden van de plompe bouw. De eerste steen is in 1842 gelegd en in 1862 was de bouw voltooid. Tijdens de bouw werd er gebruik gemaakt van marmer, dit was afkomstig van meer dan 70 gesloopte Byzantijnse kerken.

 

 

Boek nu een stedentrip naar Athene!

Geschreven door:

Mandy

Terug naar het overzicht