Top 10 bezienswaardigheden van Boedapest

 

  1. De Andrássyboulevard
De Andrássyboulevard
De Andrássyboulevard

‘Andrássyboulevard’ is een ander woord voor ‘Grote Boulevard’. Er worden twee pleinen met elkaar verbonden, het Elisabethplein en het Heldenplein. De lengte van de boulevard is 3,5 kilometer. Bij de Andrássyboulevard kun je o.a. het Hongaarse opera gebouw vinden en het Drechsler paleis.

 

 

  1. De Citadella
De Citadella
De Citadella

Citadella is een groot fort wat in 1854 werd gebouwd voor de Oostenrijkers op de Gellértberg. Het werd gebruikt om de Hongaren onder de duim te houden. Ook de Russen maakte er een eeuw later dankbaar gebruik van om vanaf dit punt de stad te beschieten met tanks. Op dit moment is het de plek waar toeristen speciaal heen reizen om foto’s te maken van het mooie uitzicht.

 

 

 

  1. Het Hongaars parlementsgebouw
Het Hongaars parlementsgebouw
Het Hongaars parlementsgebouw

Het Hongaars parlementsgebouw is een van de symbolen van de stad. Dit gebouw staat in het ‘Pest’-gedeelde van de stad en behoort tot de meest indrukwekkende gebouwen van de wereld. Het parlementsgebouw wordt erg streng bewaakt waardoor het niet mogelijk is om het gebouw van binnen te bezichtigen. Dit is alleen mogelijk met geplande rondleidingen.

 

  1. De Grote Markthal
De Grote Markthal
De Grote Markthal

Aan het einde van de 19de eeuw vond burgemeester Karl Kamermayer het noodzakelijk om een overdekte markt te bouwen. Dit moest een grote en sierlijke markt worden. Waarom? Het regent zelden in Boedapest dus dat kan het niet zijn..Tot op de dag van vandaag kun je de tienduizend vierkante meter grote met glas- en staalwerk markt bezoeken. Hier kun je bijvoorbeeld één van de gefrituurde Hongaarse broodjes komen eten!

 

  1. De Széchenyibaden
De Széchenyibaden
De Széchenyibaden

Dit zijn opvallend geel geverfde, in neobarokke stijl gegoten badhuizen. Het zijn niet alleen de grootste toeristische attracties, maar ook is het de grootste medicinale kuuroord van heel Europa. De Széchenyibaden bestaan voornamelijk uit zwembaden, sauna’s en stoombaden.

 

 

  1. De Burcht van Boeda (Budavár)
Budavár
Budavár

De stad Boedapest bestaat uit twee delen, de Donau  (rivier) scheidt de twee steden. Aan de bovenzijde van de rivier wordt het stukje stad ‘Boeda’ genoemt en onder de rivier wordt het stukje stad ‘Pest’. Budavár staat voor burcht, de burcht van Boeda kun je vinden in het heuvelachtige gebied van de stad. Hier vind je ook het paleis wat symbool staat voor de stad, het paleis is het grootste bouwwerk van Hongarije. In het paleis kun je de Hongaarse Nationale Galarie, het Nationale Széchenyibibliotheek en het historisch museum van Boedapest vinden. In de wijk kun je het Sándorpaleis, Paradeplein, het burchttheater, Matthiaskerk en een militair museum vinden.

  1. De Vajdahunyadburcht
De Vajdahunyadburcht
De Vajdahunyadburcht

Dit is een kasteel die gebouwd werd op een eiland in de stadsvijver rond het jaar 1900. Het werd gebouwd voor het duizendjarig bestaan van Hongarije. Alle belangrijke bouwstijlen van Hongarije zijn in dit kasteel terug te vinden.

 

 

 

  1. Vissersbastion
Vissersbastion
Halásbástya

Halásbástya is de vertaling van het Vissersbastion. Het is een bekend bouwwerk in Boedapest en bevindt zich aan de rivierzijde van de Burchtheuvel. Het werd gebouwd in 1895 en was volledig af in 1901. Dit bouwwerk wordt veel bezocht, met name door het prachtige uitzicht!

 

 

  1. Kettingbrug
Kettingbrug
Kettingbrug

Deze brug loopt over de Donau en is 330 meter lang. Het is tevens de oudste brug in Boedapest. De brug is geplaatst in 1849. In 1885 zijn er twee leeuwen-standbeelden geplaatst die de brug bewaken. In de avonduren wordt de brug verlicht zodra het donker is, dit geeft een mooie en bijzondere uitstraling aan de stad.

 

  1. Sint Stefanusbasiliek
Sint Stefanusbasiliek
Sint Stefanusbasiliek

De Sint Stefanusbasiliek is de grootse kerk van Boedapest. De kerk werd in 1851 gebouwd, maar was pas in 1905 helemaal af. De voorzijde van de kerk is gedecoreerd met beelden van twaalf apostelen. Binnen in de kerk zijn verschillende kunstobjecten te bewonderen, ook zijn er diverse mozaïeken die de binnenkant van de kerk prachtig sieren.

 

 

 

 

Boek nu een stedentrip naar Boedepest 

 

Geschreven door:

Mandy

Terug naar het overzicht